Neindeplinirea obligatiei de a asigura un loc de munca salariatului. Cercetare disciplinara abuziva pentru absenta nemotivata de la locul de munca


Buna ziua,
Incepand cu data de 05.10.2011 sunt angajata la o firma de IT din Bucuresti care face outsourcing de personal pt X Romania pe un post de programator, iar in contractul meu de munca a fost trecut inca de la inceput faptul ca activitatea se desfasoara la X, Str. … nr… . In data de 12.08.2014 un reprezentant al X m-a anuntat pe mine si firma la care lucrez ca incepand cu data de 12.09.2014, ca urmare a reducerii bugetului proiectului la care lucram trebuie sa renunte la munca prestata de mine (si de alti cativa colegi de-ai mei care lucrau si ei la X in acelasi sistem ca si mine). La finalul acelei perioade am predat calculatorul, cartela de acces si tot ceea ce mai era de predat si am parasit sediul X conform cererii acestora. De atunci am tinut zilnic legatura cu angajatorul si am solicitat in permanent oferirea de sarcini de lucru corespunzatoare cunostintelor si experientei mele profesionale. Intr-o prima faza acestia mi-au spus ca incearca sa ma trimita la un alt client de-al lor iar in data de 24.09.2014 m-au chemat la sediul lor sub pretextul discutarii unor posibilitati de lucru pt. mine si acolo m-au informat ca nu pot sa imi mai ofere de lucru si mi-au cerut sa semnez incetarea contractului cu acordul partilor, lucru pe care nu l-am facut. Suparati ca nu m-am conformat cererii acestora si ca nu am incetat imediat relatiile de munca, vineri saptamana trecuta mi-au trimis un email prin care ma anunta ca absentez nemotivat de la locul de munca incepand cu data de 1 octombrie 2014 si vor urma prevederile codului muncii in acest sens. Intrebarea mea este urmatoarea: pot sa pretinda absentarea nemotivata in conditiile in care locul meu de munca in contract a fost si este in continuare la X si nu exista nicio incercare din partea lor de schimbare a acestuia? Mentionez ca nu am lucrat niciodata in sediul acestora, nu au niciun fel de intentie de a imi permite lucrul acolo si nu am avut si nici nu am cartela care sa imi permita accesul in sediul lor.
Va rog frumos sa imi raspundeti. Multumesc mult

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Intelegem ca angajatorul nu v-a permis sa va desfasurati activitatea, intrucat nu v-a pus la dispozitie conditiile tehnice necesare.
In situatia in care acesta va dispune inceperea cercetarii disciplinare, pentru absenta nemotivata de la locul de munca, avand ca urmare emiterea unei decizii de concediere disciplinara, veti putea contesta in instanta aceasta decizie.
In acest caz, va trebui sa faceti dovada faptului ca dvs. ati solicitat sa va fie permisa prestarea muncii, insa angajatorul nu si-a indeplinit aceasta obligatie, desfacerea contractului contractului individual de munca fiind abuziva.
Intelegem ca ati solicitat, in numeroase randuri, sa vi se permita sa va desfasurati activitatea. Corespondenta electronica in acest sens dintre dvs. si angajator ar putea constitui un mijloc de proba.
Va recomandam sa solicitati in scris angajatorului sa va permita prestarea muncii, prin notificare comunicata acestuiaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat