Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana


Buna seara,
Imi puteti, va rog, raspunde la o intrebare referitoare la codul muncii? In situatia in care intr-o firma se lucreaza sambata, este obligatoriu ca cele 2 zile libere sa fie consecutive sau pot fi programate si in zile neconsecutive, insa sa acopere 2 zile libere la 5 zile de munca?
Lucrez intr-o firma in care cramponarea de la aceasta regula duce la imposibilitatea schimburilor de tura chiar daca acesta sunt solicitate de salariat, deci cu deplinul sau acord.
Mentionez ca am luat la cunostinta ca raspunsul este orientativ si nu creaza obligatii reciproce

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Dispzitiile Codului muncii prevad faptul ca repausul saptamanal trebuie sa fie acordat in 2 zile consecutive, care, de regula, sunt sambata si duminica.
Cu titlu de exceptie, ele pot fi acordate si in alte zile stabilite prin Contractul colectiv de munca sau Regulamentul intern daca repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii.
In cazul in care unitatea lucreaza in mod continuu mai mult de 5 zile pe saptamana (in cazul dvs. si sambata), aveti dreptul la repausul saptamanal in perioada imediat urmatoare, de 2 zile consecutive.
Pentru a putea lucra continuu mai mult de 5 zile pe saptamana angajatorul este obligat sa obtina autorizarea Inspectoratului teritorial de munca, precum si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilorServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat