Compensare ore suplimentare. Este necesara cererea salariatului sau se acorda din dispozitia angajatorului?


Buna ziua, am si eu o intrebare, pentru acordarea recuperarilor pentru orele lucrate suplimentar, angajatul este obligat sa faca o cerere (dupa caz raport) ca sa poata beneficia de acestea, sau angajatorul este cel care acorda recuperarea ? Multumesc anticipat

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede, ca regula, ca orele de munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite de angajator in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora.
Cu titlu de exceptie, daca angajatorul nu va poate oferi orele libere compensatorii aferente celor lucrate suplimentar, legea va acorda dreptul de a obtine un spor la salariu corespunzator, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Dvs. beneficiati si de salariul corespunzator orelor suplimentare lucrate.
In acest sens, aveti posibilitatea de a inainta o cerere adresata conducerii unitatii (care va primi nr. de inregistrare) prin care sa solicitati compensarea drepturilor amintite mai susServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat