Compensarea orelor suplimentare lucrate saptamanal


Sunt angajat la o societate, am contractul de 40 de ore saptamanal, dar lucrez 56 ore. Cum trebuie platite orele peste 40? Este vorba despre o societate cu profil metalurgic cu foc continuu. Ce pot fi cele 16 ore lucrate peste programul de 40 de ore si cum sunt platite?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Diferenta de 16 ore lucrate saptamanal reprezinta ore de munca suplimentara. Acestea trebuie sa fie compensate cu ore libere platite de angajator in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea lor.
Cu titlu de exceptie, daca angajatorul nu va poate oferi orele libere compensatorii aferente celor lucrate suplimentar, legea va acorda dreptul de a obtine un spor la salariu corespunzator, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In masura in care lucrati si in schimburi de noapte, sunteti indreptatit si la un spor aferent de 25%/ora, pentru orele lucrate in timpul noptii, adica in intervalul 22:00-06:00.
In acest sens, aveti posibilitatea de a inainta o cerere adresata conducerii unitatii (care va primi nr. de inregistrare) in care sa solicitati compensarea drepturilor amintite mai sus.
In lipsa unei intelegeri amiabile din partea acestuia, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata pentru recuperarea sumelor la care sunteti indreptatitServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat