Neplata drepturi salariale restante. Solutii pentru recuperarea acestora


Buna ziua,
Sunt angajat cu DA si CIM din luna august in cadrul unei firme. Pana in acest moment mi s-a achitat o parte din salariu, insa de ceva vreme, angajatorul ma tot duce cu vorba legat de beneficiile salariale. Mentionez ca am semnat un contract, insa mie nu mi s-a dat pana in acest moment nicio copie. In momentul de fata intarzierile salariale au trecut de 3 saptamani. Consider ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale si prin urmare as dori ca incepand de maine sa nu mai fac act de prezenta si sa demarez procedurile de recuperare a beneficiilor salariale pe cale juridica. Sunt indreptatit sa fac acest lucru? Cum as putea proceda mai bine pentru a iesi din aceasta situatie?
Va multumesc foarte mult

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Faptul ca angajatorul nu v-a inmanat un exemplar al contractului individual de munca, constituie contraventie ce poate fi constatata si sanctionata de catre inspectorii de munca.
Pentru a face dovada vechimii in munca va puteti adresa inspectorilor de munca, acestia fiind in masura sa va elibereze un extras din REVISAL.
In privinta drepturilor salariale restante, aveti posibilitatea de a le recupera prin introducerea unei actiuni in fata instantei de judecata.
In prealabil, puteti sa formulati o cerere scrisa adresata angajatorului pe care sa o depuneti la unitatea acestuia si sa solicitati plata drepturilor salariale restante.
Separat de acest lucru, puteti alege sa va continuati raportul de munca la angajator cu obligatia de a va prezenta la locul de munca conform contractului, sau sa demisionati, nefiind necesar sa respectati vreun termen de preaviz



Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat