Procedura acordarii zilelor de concediu de odihna prin Regulamentul intern


Lucrez la o societate si conform regulamentului intern avem dreptul la 21 de zile concediu de odihna pe an. Dupa 3 ani de vechime in cadrul firmei se mai adauga o zi de concediu de odihna. Dupa acesti 3 ani la fiecare an lucrat se mai da o zi de concediu de odihna la fiecare an lucrat, cu conditia sa nu fi primit avertisment scris in anul anterior. Durata maxima de zile ce se poate acorda este de 27 de zile concediu de odihna pe an. Este corect din punct de vedere legislativ aceasta idee?
Si mai am o intrebare. Avem o angajata, s-a angajat in anul 2008 ,nu a avut nici un avertisment de-a lungul anilor si conform regulamentului intern ea ar trebui sa beneficieze in anul 2014 de 25 de zile concediu de odihna. Salariata a fost in concediu ingrijire copil in perioada 2011-2013, vreau sa stiu daca ii iau un calcul toata vechimea in munca in societatea noastra adica 6 ani sa ii calculez zilele de concediu sau iau in considerera suspendarea contractului de munca 2 ani, adica 4 ani de vechime in firma noastra deci ar trebuie sa ii dau 23 de zile concediu odihna? Nu stiu cum sa procedez in aceasta situatie. Multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

1. In conformitate cu art. 145 din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin Regulamentul intern pot fi acordate mai multe zile de concediu de odihna. Modalitatea in care a stabilit angajatorul acordarea numarului de zile de concediu nu este in afara legii.
2. La acordarea zilelor de concediu aferente perioadei 2008-2014 se ia in considerare toata perioada contractuala. Suspendarea contractului pe perioada efectuarii concediului pentru crestere copil priveste doar plata salariului si prestarea muncii, in rest contractul de munca isi produce toate efectele. Atat timp cat sunt indeplinite conditiile de vechime in munca la angajator si lipsa aplicarii sanctiunii avertismentului scris, salariatei i se cuvin cele 25 de zile de concediu de odihna asa cum sunt stabilite prin procedura din Regulamentul internServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat