Modificarea duratei CIM in mod unilateral de catre angajator


Buna ziua!
Sunt angajata a unei institutii de stat. Sunt un angajat bun, foarte bun, conform recompenselor onorifice( diplome, calificative, concluziile inspectiilor, etc). Am fost angajata pe termen nelimitat si pentru aceasta am dat un examen national. Trebuie sa insist pe faptul ca am invatat din greu ca sa ajung la acest nivel de profesionalism si in tot acest timp am fost incurajata se angajator. Astazi am ajuns sa obtin cea mai inalta calificare, iar angajatorul a decis ca nu imi mai poate garanta locul de munca si de aceea va trebui sa inchei anual un contract de munca . Ma simt profund lezata si consider ca este un abuz. Am fost indusa in eroare in toti acesti ani. Am citit capitolul 5, art. 56, 1, lit d, din contractul individual de munca, dar angajatorul a incheiat un contract pe perioada nedeterminata cu mine tot in conformitate cu legea, cu Constitutia Romaniei. Mentionez ca sunt absolventa a Universitatii Bucuresti, facultatea de Teologie Ortodoxa si ca predau religia in cadrul unui colegiu national (liceu). Anul acesta am primit atat gradul didactic I cat si un spor de 10% pentru fidelitate (ca recompense pentru ca nu am parasit sistemul timp de 10 ani neintrerupt). Deasemeni vreau sa specific faptul ca fac parte din doua categorii de persoane defavorizate, respective femeie si familie monoparentala (am o fetita pe care o cresc singura). Insist ca decizia de a mi se schimba contractul de munca pe perioada nedeterminata, pentru o perioada de cate un an, mi se pare mai mult decat abuziva. Va rog sa ma ajutati oferindu-mi consultanta necesara! Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In conformitate cu dispozitiile Codului muncii, modificarea duratei contractului individual de munca se poate realiza numai prin acordul partilor. Decizia angajatorului dvs. de a va stabili contractul individual de munca din perioada nedeterminata in perioada determinata, fara acordul dvs., este nelegala. In aceasta situatie aveti posibilitatea sa incercati solutionarea amiabila a conflictului, iar in cazul in care nu veti primi o solutie favorabila, sunteti indreptatita sa formulati actiune in fata instantei de judecata prin care sa solicitati anularea deciziei de modificare a duratei contractului individual de munca ca fiind nelegala.
Daca angajatorul nu va dori continuarea raporturilor de munca cu dvs. va trebui sa invoce motive temeinice de desfacere a contractului de munca (in acest sens a se vedea dispozitiile art. 58 - 67 din Codul muncii)

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Prelungirea CIM pe durata determinata. Depasirea termenului de 36 luni
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Termenul in care trebuie incheiat actul aditional. Majorarea salariului incepand cu o data anterioara semnarii actului aditional la CIM
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor
Obligatia angajatorului de a asigura transportul salariatilor de la locul de munca la domiciliu
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie
Altercatie intre salariat si angajator. Neplata drepturilor salariale si refuzul eliberarii unei adeverinte
Obligatia acordarii de zile consecutive de repaus saptamanal. Unitatea lucreaza in mod continuu 6 zile pe saptamana
Incetarea CIM in temeiul art. 55 lit b) Codul muncii. Refuz acordare ajutor de somaj
Obligarea salariatului sa demisioneze. Obligarea acestuia sa presteze munca o durata zilnica mai mare decat cea prevazuta in CIM. Abuzurile superiorului ierarhic
Compensare prin ore libere platite a orelor suplimentare. Mod de calcul


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat