Nerespectarea ordinii platii creantelor in procedura falimentului. Contestatie


Buna dimineata,
Ma numesc x, sunt din Bacau si am nevoie de o lamurire.
Sotul a lucrat la o societate de 400 de angajati, care dupa 7 luni de salarii neplatite a intrat in lichidare. Cu salariile s-a inscris la masa credala la societatea care a castigat licitatia ,respectiv Y. Asta s-a intamplat in la 01 iulie anul current cand s-a declarant falimentul.
De atunci s-au organizat 2 licitatii de vanzare de active , s-au vandut o parte din ele, acum la ultima s-a vandut si o cladire dar lichidatorul nu plateste nici un ban salariatilor, motivand ca plateste utilitati si contributii retsante la stat si apoi v-a plati si salarii.
Intrebarea este cum se pot recupera banii restanti, daca poate fi actionata in judecata firma lichidatoare individual si ce costuri implica pentru recuperarea banilor pentru ca pe sot il executa bancile iar el are de recuperat peste 40000 lei de la fosta societate sau care ar fi demersurile ce se pot face in conditiile in care fostii salariati nu sunt uniti

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit art. 123 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, în cazul falimentului, creantele vor fi platite în urmatoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate în conditiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 si ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevazute la art. 102 alin. (4);
2. creantele izvorate din raportul de munca.
La fiecare 3 luni, calculate de la data începerii lichidarii si cuprinse într-un program de administrare a lichidarii, care trebuie întocmit în 30 de zile de la numire, lichidatorul va prezenta comitetului creditorilor un raport asupra fondurilor obtinute din lichidare si din încasarea de creante si un plan de distribuire între creditori. Raportul va prevedea si plata remuneratiei sale si a celorlalte cheltuieli prevazute la art. 123 pct. 1 din legea insolventei mentionate anterior.
In conformitate cu prevederile art. 122 alin. (3) din Legea nr. 85/2006 aveti posibilitatea sa formulati contestatie la raport si la plan, în termen de 15 zile de la afisare. O copie de pe contestatie se va comunica de urgenta lichidatorului.
În termen de 20 de zile de la afisare, judecatorul-sindic va tine cu lichidatorul, cu debitorul si cu creditorii o sedinta în care va solutiona deodata, prin sentinta, toate contestatiileServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat