Incadrarea salariatului pe un alt post, corespunzator studiilor superioare. Renuntarea la vechiul post prin demisie


Buna ziua!
As avea pt dvs o intrebare legata de dreptul muncii.
In urma cu o saptamana pentru a ocupa o functie ce necesita studii superioare angajatorul a solicitat sa-mi depun demisia din functia ocupata initial ce necesita studii medii, functia vizata fiind la aceeasi companie dar alt departament.
Stiu ca legal imi solicita perioada de proba insa nu am inteles de ce a trebuit sa-mi scriu demisia din functia anterioara pentru a ocupa alt post in aceeasi companie.
Practic angajatul ramane la mana lor in situatia de fata, poate scapa de el fara drept de apel dupa noile 3luni de proba, e ca o usa care inchide definitiv noul drum situatie de intoarcere nu exista.
Va multumesc anticipat pentru raspuns

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru schimbarea postului existau doua variante legale: incetarea primului contract individual de munca (prin orice modalitate, inclusiv demisie) si incheierea unui nou contract individual de munca, pentru noul post, sau incheierea unui act aditional la contractul individual de munca existent, prin care sa se prevada schimbarea functiei. Intelegem ca optiunea angajatorului a fost aceea de a incheia un nou contract individual de munca.
In ceea ce priveste perioada de proba de trei luni, facem precizarea ca stabilirea acesteia nu este obligatorie. Se poate incheia un contract individual de munca in cuprinsul caruia sa nu fie prevazuta o perioada de proba sau se poate stabili o perioada de proba cu o durata mai mica. Codul muncii impune doar obligatia ca durata perioadei de proba (in cazul in care se stabileste) sa nu depaseasca 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, respectiv 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducereServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat