Amanarea negocierilor pentru CCM. Prelungirea aplicarii vechiului CCM


Buna ziua,
Sunt reprezentant al salariatilor.
In Iunie am fost invitati la negocierea contractului colectiv de munca, in momentul in care ne-am prezentat reprezentanti patronului ne-au amanat pe motiv ca avocati lor pregatesc draftul CCM-ului.
Ne-au amanat de trei ori pe acest motiv ca avocati nu au terminat draftul de CCM.
Dupa trei luni de astfel de amanari ne anunta printr-o Notificare privind intentia de concediere colectiva ca "Desi au fost demarate negocieri cu reprezentantii salariatilor Societatii in vederea incheieri unui CCM aceste negocieri nu au fost finalizate" mai scrie ca societatea va aplica prevederile ultimului contract oferin un salariu brut (desi in vechiul contract este sunt stipulate 2 salari brute la concediere colectiva).
- noi am asteptat acel draft nu am inceput negocierea, se mai poate face ceva?
- in cazul in care se poate aplica vechiul CCM in el se acorda 2 salari brute, poate societatea sa acorde unul singur? este legal?
Momentan suntem in termenul de 10 zile acordat reprezentantilor salariatilor.
Va multumesc anticipat

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit legii, in situatia in care angajatorul are incadrati cel putin 21 de salariati, este obligatorie negocierea CCM-ului, iar nu incheierea acestuia. Intelegem ca in cauza nu au avut loc negocieri si nu s-au incheiat procese-verbale in acest sens. In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa asigure efectuarea negocierilor. Daca in vechiul CCM nu se prevede posibilitatea prelungirii in mod tacit a aplicarii acestuia, nu se poate aplica in continuare vechiul CCM fara acordul salariatilor. Cat priveste cuantumul salariilor oferite, in cazul prelungirii aplicarii vechiului CCM, acesta va fi cel stipulat prin CCM. Angajatorul nu poate modifica unilateral CCM. Va recomandam sa solicitati in scris angajatorului organizarea negocierilor. In situatia in care va refuza, aveti atat posibilitatea introducerii unei actiuni in justitie, cat si a formularii unei sesizari a ITMServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat