Mutarea salariatului pe alt loc de munca, fara o decizie scrisa a angajatorul. Locul efectuarii preavizului in caz de demisie


Buna ziua! Va cer ajutorul cu privire la niste informatii pe care eu nu le detin. La locul de munca actual mi s-a facut o mutare fara nici o decizie pe care sa o pot semna. Nu am fost de acord si mi-am prezentat demisia justificand faptul ca nu pot ajunge in locul acela din motive obiective (lipsa mijlocului de transport) si am rugat sa-mi fac preavizul la locul actual. Mi s-a spus ca nu ii intereseaza, ca ei ma pot muta unde doresc in cadrul institutiei, iar daca nu ma prezint ca mi se va desface contractul de munca pentru neprezentare. Se poate face acest lucru? Au voie sa faca asta tinand cont de imprejurarile date? Si doresc sa stiu ce pot face eu in acest caz. Contractul individual de munca este facut pe un termen de 3 luni. Astept neaparat un raspuns. Va multumesc!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Mutarea salariatul la un alt loc de munca se poate realiza fie prin act aditional, fie prin decizie emisa de angajator si adusa la cunostinta salariatului.
Angajatorul poate emite o decizie prin care sa dispuna fie detasarea, fie delegarea salariatului, fara acordul acestuia, in conditiile legii.
Astfel, detasarea are in vedere prestarea muncii la un alt angajator, din dispozitia angajatorului, pentru o perioada de cel mult un an. Salariatul este indreptatit la plata cheltuielilor de transport si de cazare, precum si la o indemnizatie de detasare. Acesta poate refuza detasarea doar in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
Cat priveste delegarea, aceasta are in vedere schimbarea locului de munca, la acelasi angajator, pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni.
In masura in care, din motive obiective, nu va puteti prezenta la noul loc de munca indicat de angajator, acesta nu va va putea aplica o sanctiune disciplinara in mod temeinic. Sanctionarea disciplinara are la baza, intotdeauna, o culpa a salariatului. In situatia in care, in mod abuziv, vi se va desface contractul individual de munca pentru motive disciplinare, angajatorul nedorind solutionarea in alt mod a situatiei create (renuntarea de catre angajator la beneficiul preavizului, incetarea CIM prin acordul partilor) aveti posibilitatea introducerii unei actiuni in instanta, impotriva respectivei decizii a angajatoruluiServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat