Concediere abuziva pentru necorespundere profesionala


Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns pentru situatia de mai jos.
In firma in care lucrez au fost situatii in care colegii au fost dati afara pe motiv de necorespundere profesionala desi au vechime, contracte nedeterminate.
Informarile se fac fara un avertisment in prealabil si se impune semnarea incetarii colaborarii cu acordul amebelor parti sau in cazul functiilor de conducere se informeaza despre posibilitatea revenirii in functia de executie.
Pentru ca astfel de situatii se intampla destul de brusc si te iau prin surprindere, va rog spuneti-mi cum ar trebui sa procedez daca (foarte probabil) ma voi afla intr-o astfel de situatie?
Refuz sa semnez vr-un document si apoi apelez la dvs ca si avocat, ulterior la ITM?
Solicit un document in scris in care sa mi se aduca la cunostinta motivele pentru care se ia aceasta decizie pe care trebuie sa o si semnez?
In ce moment ar trebui sa va contactez?
Va multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul dvs.

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Concedierea pe motivul necorespunderii profesionale nu poate fi dispusa in mod abuziv de catre angajator, ci acesta trebuie sa constate ca salariatul nu corespunde sub aspect profesional locului de munca in care este incadrat, raportandu-se la cunostintele, aptitudinile si performantele sale profesionale, care vor trebui apreciate in concret. Toate acestea vor avea ca punct de referinta atributiile si cerintele postului, natura activitatii, precum si locul si rolul postului respectiv in ierarhia functionala a unitatii si in cadrul activitatii desfasurate in unitate in general.
Masura concedierii nu presupune incheierea unui acord de catre parti, ci este o masura unilaterala a angajatorului.
Dvs. aveti dreptul sa nu semnati acordul de incetare a contractului individual de munca.
Puteti astepta ca angajatorul sa emita o eventuala decizie de concediere, fara a-i reprosa motive de nelegalitate sau de netemeinicie a masurii, urmand ca acestea sa fie evidentiate in contestatia pe care o veti putea formula inaintea instantei de judecata impotriva respectivei decizii.
Prin introducerea unei astfel de actiuni, veti avea posibilitatea sa solicitati instantei anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a compensatiei in bani a concediului de odihna neefectuat (daca este cazul), precum si la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si actualizate la care ati fi fost indreptatita de la momentul emiterii deciziei de concediere si pana la momentul platii efective a acestor drepturi.
La momentul actual nu va ramane decat sa asteptati urmatorul pas al angajatorului.

Alte Consultatii Juridice

Concediere pe motivul desfiintarii postului. Conditii de reangajare sau blocare post
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara desfiintarea efectiva a postului. Post esential pentru desfasurarea activitatii societatii
Concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Acordarea ajutorului de somaj
Desfacere disciplinara abuziva a contractului individual de munca, urmare a sesizarii ITM facute de salariat
Consecintele anularii deciziei de concediere de catre instanta de judecata. Efectele obligatiei de reintegrare in munca
Concediere abuziva pentru necorespundere profesionala
Neplata salariului timp de 6 luni motiv de concediere?
Refuzul angajatorului de a acorda concediu fara plata pentru formare profesionala
Data depunerii cererii de demisie, pentru respectarea termenului de preaviz. Concediere pe durata preavizului in caz de demisie
Formare profesionala. Clauza privind plata unei sume de bani in caz de demisie
In lipsa fisei postului, este indreptatit angajatorul sa dispuna concedierea daca salariatul refuza executarea sarcinilor de serviciu?
Nulitatea deciziei de concediere, pentru nemotivarea ei in drept
Neindeplinirea obligatiei de a asigura un loc de munca salariatului. Cercetare disciplinara abuziva pentru absenta nemotivata de la locul de munca
Imposibilitatea reintegrarii salariatului pe post in urma anularii deciziei de concediere
Acordarea concediului de odihna si a concediului pentru formare profesionala


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat