Art. 48 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 567/2004 si art. 52 alin. (1) lit. b) teza I din Codul muncii declarate neconstitutionale


Joi, 23 aprilie 2015, Curtea Constitutionala a Romaniei investita in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale s-a pronuntat asupra a doua exceptii de neconstitutionalitate, respectiv:

1. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 48 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, conform carora``(1) Personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: a) cand a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa prin ordonanta sau rechizitoriu;

2. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, potrivit carora``(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii: [a] b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatuluisau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;``

ADeliberand, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat urmatoarele:

1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 48 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice sunt neconstitutionale.

2. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) lit. b) teza intai din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii sunt neconstitutionale.

Deciziile pronuntate sunt definitive si general obligatorii si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Curtea a mentionat ca argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Avocat Gheorghe-Andrei Gherasim,Cabinet avocat Marius-Catalin PredutServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat