Se infiinteaza Sistemul Informatic National pentru Adoptie


Guvernul a aprobat in data de 17.09.2019, printr-o hotarare, infiintarea Sistemului Informatic National pentru Adoptie (SINA). Proiectul vine in sprijinul celor care vor sa adopte copii si are ca obiectiv general realizarea unui sistem informatic care sa continue procesul de simplificare administrativa si de debirocratizare in domeniul protectiei copilului si adoptiei si sa faciliteze comunicarea persoanelor interesate cu toate institutiile cu atributii in domeniu.

Concret, sistemul informatic va asigura, in timp real, accesul potentialilor adoptatori la informatii actualizate cu privire la reglementarile, procedurile, standardele si etapele necesare pentru adoptia unui copil si va oferi posibilitatea comunicarii online cu institutiile din domeniul protectiei copilului si adoptiei, prin descarcarea si incarcarea de formulare si un serviciu de suport tip helpdesk, sistemul fiind astfel adus la nivelul 4 de sofisticare, din 5 cate exista la nivel european.

SINA va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informatii referitoare la toate etapele parcurse de acesta in procesul de adoptie, inclusiv cele premergatoare acesteia, de prevenire si protectie speciala, precum si monitorizarea post-adoptie.

Totodata se va crea un cadru de interoperabilitate cu alte institutii implicate in domeniul adoptiei si in activitatile premergatoare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei.

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar valoarea totala este de 45.970.000 lei. Finantarea se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Actualul sistem informatic al ANPDCA, ``Child Welfare Monitoring and Tracking Information System`` este functional din 2004 si a fost conceput sa acopere numai o parte a atributiilor actuale de coordonare a activitatii specifice domeniului protectiei drepturilor copilului, respectiv protectia copilului separat temporar sau definitiv de familie.

De la acea data, sistemul hardware s-a uzat moral iar pachetul legislativ in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului, care a intrat in vigoare in anul 2005, a extins atributiile de coordonare ale ANPDCA si la activitatea de prevenire a separarii copilului de familie.

In plus, actualul sistemul informatic al ANPDCA nu ofera posibilitatea de conectare cu institutiile pe care le coordoneaza si indruma metodologic in teritoriu si nici cu alte autoritati ale administratiei publice centrale cu care are in comun atributii convergente in cadrul aceluiasi proces.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat