CRJ promoveaza incluziunea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile


CRJ promoveaza incluziunea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile prin deschiderea a 6 centre locale antidiscriminare si initierea de cursuri de formare pentru angajatori, salariati, sindicate si jurnalisti.


Centrul de Resurse Juridice (CRJ) in parteneriat cu CNCD si Fundatia Brodolini Italia incepe o serie de cursuri de formare adresate sindicatelor, patronatelor, managerilor si personalului autoritatilor publice locale, ONG-urilor, expertilor, jurnalistilor precum si salariatilor victime ale discriminarii, cu scopul de a imbunatati accesul pe piata muncii a femeilor si persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. In paralel, va infiinta o retea de 6 centre locale antidiscriminare cu rol in prevenirea si combaterea discriminarii pe piata muncii prin furnizarea de informatii juridice din practica interna si internationala legate de domeniul antidiscriminarii.


Tematica sesiunilor de formare va cuprinde aspecte legate de egalitatea de sanse pe piata muncii, de legislatia muncii, depasirea stereotipurilor culturale in scopul integrarii pe piata muncii a femeilor, persoanelor cu dizabilitati si a persoanelor apartinand diferitelor grupuri etnice. Cursantii vor beneficia de formare autorizata si acreditata privind prevenirea si combaterea fenomenului discriminarii la locul de munca si beneficiile diversitatii. Cursurile vor fi tinute la nivelul a 6 judete din 5 regiuni de dezvoltare: Regiunea Centru (Alba, Sibiu), N-V (Bistrita, Maramures), S-V (Dolj), Sud Muntenia (Arges) si Bucuresti Ilfov (Bucuresti). Peste 1000 de persoane vor beneficia de aceste cursuri in cele sase judete. In plus, 18 persoane vor urma cursuri speciale pentru a deveni formatori, mediatori si experti in domeniul antidiscriminarii si managementului diversitatii.


CRJ isi propune sa faca mai accesibile serviciile ce promoveaza egalitatea de sanse si de gen in societatea romaneasca si in mod special pe piata muncii. In acest scop vor fi imbunatatite competentele si abilitatile in domeniul egalitatii de sanse ale managerilor si personalului angajat in autoritatile publice locale si centrale, ale partenerilor sociali si ale organizatiilor societatii civile, expertilor si operatorilor mass-media, ale femeilor si altor grupuri vulnerabile.

Reteaua de centre locale antidiscriminare va fi infiintata in orasele resedinta din judetele sus mentionate. Centrele vor functiona pe langa institutiile cu atributii in domeniul nediscriminarii si incluziunii sociale si vor oferi informatii si consiliere victimelor discriminarii, atat in ceea ce priveste egalitatea de sanse pe piata muncii, cat si in privinta procedurilor legale pe care acestea le au la dispozitie pentru a-si apara drepturile. Pe de alta parte, managerii autoritatilor publice si ai intreprinderilor private vor putea afla de aici cum sa previna si sa combata faptele de discriminare si cum sa implementeze managementul diversitatii la locul de munca. Activitatile de informare si consiliere din acceste centre vor fi realizate de cei 18 formatori pregatiti special.


Toate aceste activitati se vor derula in cadrul proiectului a€śRetea multi regionala de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea sociala a persoanelor discriminatea€ť, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltatea Resurselor Umane (POS DRU). Proiectul a inceput in septembrie 2009 si are o durata de 2 ani.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat